El proppassat dimarts 7 de Juliol va tenir lloc a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears la jornada “El paper de la Medicina Interna en el maneig del pacient crònic”. El debat es va estructurar en torn a dues taules: en la primera, amb un enfocament de gestió i global d’especialitat, hi van participar el Dr. Miquel Vilardell (Cap de Servei de Medicina Interna de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona), el Dr. Alfons López (Cap de Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic) i el Dr. Carles Blay (Director del Pla de Prevenció i Atenció a la Cronicitat a Catalunya); en la segona es van presentar experiències ja en funcionament d’unitats d’atenció als malalts amb patologies cròniques per part del Dr. Domingo Ruiz (Hospital de Sant Pau), Dr. Enric Garcia (Consorci Sanitari de Terrassa), Dr. Esteve Llargués ( Hospital General de Granollers) i el Dr. Gianni Lucchetti (Consorci hospitalari de Vic).
La jornada va permetre un debat fructífer que es va allargar més de 5 hores en torn al rol que haurà de jugar la Medicina Interna en la que és i serà una de les línies estratègiques de la planificació en salut en els propers anys. Tots els ponents van coincidir en lloar les iniciatives que ja s’estan duent a terme, i amb èxit, a molts hospitals del territori i que incorporen innovacions en dispositius assistencials (hospitals de dia, consulta telemàtica, monitorització proactiva...) i pràctiques col·laboratives amb altres especialitats i professionals de l’àmbit sanitari i social. Paral·lelament, des del Departament, partint del reconeixement del paper central de l’especialitat en l’atenció a aquests malalts, es va animar als professionals a assumir més protagonisme en l’àmbit comunitari, bastint aliances amb altres actors del sistema sanitari i social. Des de l’àmbit professional, es va reinvindicar el lideratge de la Medicina Interna en l’atenció a la patologia crònica, però sense oblidar que l’exercici de la professió va més enllà d’aquest àmbit de patologia, incloent igualment l’expertesa en àrees específiques o el diagnòstic complexe. Per aquest motiu, es va demanar temps i respecte als processos interns de l’especialitat per adaptar-se a les noves demandes assistencials, respectant les carreres professionals i afavorint la incorporació de talent jove que pugui incorporar els nous valors en la pràctica assistencial.
La jornada va concloure amb el compromís explícit entre els representants del Departament de Salut i la president de la Societat Catalanobalear de Medicina Interna, la Dra. Roser Solans, de col·laborar estretament en el procés en marxa de reformulació de l’atenció als malalts crònics a través de l’atenció sanitària integral i integrada. Un compromís que es materialitzarà properament amb una trobada formal entre la Societat i el Departament de Salut.